Vlastníte byt? Poznajte svoje práva a povinnosti.

Vlastníte byt? Poznajte svoje práva a povinnosti.

Ste majiteľom bytu alebo sa na to chystáte? Vedeli ste, že takýto druh vlastníctva so sebou prináša nielen radosti z bývania vo vlastnom ale aj určité záväzky a obmedzenia? Aj keď hoci majiteľom bytu nie je len o pohodlnom živote za štyrmi stenami. Vzťah medzi susedmi, správcovskou spoločnosťou a platnou legislatívou si vyžaduje pozornosť k mnohým detailom. Dovoľte mi teda, aby som Vám predstavila prehľad základných práv a povinností, ktoré Vaše postavenie majiteľa bytu obnáša.

Povinnosti voči nájomcovi

Ak si Váš byt dávate do prenájmu, je nevyhnutné mať kvalitne pripravenú nájomnú zmluvu. Tento dokument ochráni obe strany - ako Vás, tak aj Vášho nájomcu. V prípade, že nájomca poškodí byt, či spôsobí škody susedom, budete ako majiteľ primárne zodpovedný za ich odstránenie. Avšak dobré vzťahy a jasné podmienky môžu pomôcť rozdeliť tieto povinnosti spravodlivo.

Stavebné úpravy vo vašom byte

Myslíte na rekonštrukciu alebo menšie úpravy vo Vašom domove? Pamätajte, že správca domu má právo overiť si, či plánované stavebné úpravy nezasahujú do spoločných priestorov alebo neohrozujú bezpečnosť bytového domu. Zásahy dovnútra Vášho bytu sú síce vo Vašich rukách, no bez súhlasu správcu nemusia byť uskutočniteľné.

Zmeny vzhľadu bytového domu

Sny o farebných fasádach, či modernizácii vchodu? Každý zásah meniaci exteriér bytového domu vyžaduje podporu väčšiny ostatných majiteľov. Takže ak máte visionársky nápad, bude potrebné ho najskôr prezentovať svojim susedom a presvedčiť ich o jeho prínose.

Udržiavanie poriadku a harmónie

Bývanie v byte prináša so sebou nutnosť tolerancie a ohľaduplnosti k susedom. Ako majiteľ musíte dbať na to, aby Vaše konanie neobmedzovalo práva a pokojné bývanie ostatných obyvateľov domu. Pravidelná údržba a dodržiavanie domového poriadku sú základmi príjemného spolužitia.

Nakoniec si dovoľujem zdôrazniť: ako majiteľ bytu ste súčasťou komunity. Vzájomné rešpektovanie práv a povinností môže vytvoriť harmonické prostredie pre Vás aj Vašich susedov. Pokiaľ sa so mnou budete chcieť o niečom poradiť, spojte sa so mnou prostredníctvom kontaktov na mojom webe. Teším sa na každú novú výzvu aj otázku!

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

7 najčastejších chýb pri predaji nehnuteľnosti.

spracovaním osobných údajov